Rechtsextremismusroma

Romer flyr Europa

Posted

Allt fler romer flyr Europa. En av dem som funderar på att söka asyl är den liberala politikern och före detta EU-parlamentarikern Viktória Mohácsi från Ungern. Den romska aktivisten och före detta EU-parlamentarikern Viktória Mohácsi försöker hjälpa romer i Ungern som har problem. Längst ned samtalar hon med Csabá Csorba vars son och sonson dödades i februari i år. Viktória Mohácsi engagemang har lett till att hon känner sig så utsatt att hon funderar på att lämna Ungern och söka asyl i annat land. I världen är EU ett av de mest eftertraktade målen för asylsökande. Men det finns också en liten ström av flyktingar ut från Europa. Den kommer från Rumänien, Slovakien, Tjeckien och Ungern. En ungrare som funderar på att fly från sitt hemland är den liberala romska aktivisten Viktória Mohácsi. Så länge hon var EU-parlamentariker hade hon polisskydd dygnet om. Men sedan hennes mandat gick ut och hon förlorade sitt personskydd har hon utsatts för upprepade hot. Det antiromska partiet Jobbiks paramilitära gren Magyar Garda (Ungerska gardet) har demonstrerat utanför hennes bostad. Barnen säger att de är rädda för “nazisterna”. – Jag brottas ständigt med frågan om jag ska stanna och kämpa för romerna eller om jag ska söka säkerhet för mig själv och min familj, säger Mohácsi till Expo.

via Romer flyr Europa.